Wednesday, 29 August 2012

Special counsel for you Sahabat...

Assalamualaikum wbt,salam lebaran ke-11 & slmt hari merdeka yg ke-55 yg bakal menjelang tak lama lagi...~



Tadi pagi lepas kemas2 rumah,buka la blog..then terbaca la 1 entry ni dr blog kwn sy punye kwn…sy xrapat la sgt ngn pemilik blog ni…Cuma kenal sikit2 la wlpn xprnah bckp,sms @ chat lgsung…sbb kwn dy ni prnh 1 kem PLKN ngn saya,nama dy Mohd.Qusyairie n sorg lg kwn dy adalah my bestfriend kat SEMAI,nama dy Norfarahin


Direct to the point is,entry dy ni telah mncetuskan 1 idea dr brain saya utk wat new post khas utk sahabat2 saya yg akan sambung study kat Mesir xlama lg…especially for Nur Syuhaidah Mahfuzah bt.Saidil & Madihah Rehana bt Ku Othman…tajuk postnya;


“ Kenapa mesti perubatan di Mesir? ” 


dorg ni mmg minat sgt nak stdy kat Mesir...Fuzah ni cita2 dy nak jd seorg ‘doktor mata’ n alhamdulillah dpt smbung stdy kat Mansoura…Ieyna ni pula dpt smbung stdy kat Zagazig Unvrsity in farmasi…n kebetulan pemilik blog kwn sy punye kwn ni pun akan smbung stdy kat mesir...dy ni pun nak jd seorg doctor n dpt stdy kat Al-Azhar Unvrsity,Cairo…Alhamdulillah...sy akan doakn semoga cita2 korang akan tercapai n semoga niat baik tuk smbg stdy kat sana diredhai Allah swt…InsyaAllah…amiin…


Tajuk & isi2 entry 2 mmg sesuai ditujukan utk shbt2 sy yang xlama lg akan mninggalkan tanah air mereka,Malaysia…harap korang berdua n ssiapa je la yg baca post sy ni dpt baca entry kat blog 2…sbb sy yakin ia dpt mmberi korg ilmu n inspirasi n mgkn juga smgt 2k mnjadi seorang muslim yg hanya mngharapkan keredhaan Allah…insyaAllah…dlm entry blog kwn kita 2 jg,mmg byk sgt kata2 yg boleh mmuhasabahkn diri kita… --> jom baca ni <--..!!!^_^


 Sebelum p mana2,Mesir ka,UK ka,Jordan ka,Jepun ka…kenalah perbetulkan niat…tw tujuan kita knp nak smbung stdy kat luar negara 2…dah la jauh,org baru pula 2,risiko tinggi,kwn2 lama pn xda…yg ada pun semua kwn2 baru kan…jd kenalah pndai pilih kwn yg dpt bimbing kita kearah kebaikan,terutamanya yg dpt mndekatkan diri kita pd Allah…sseorg shbt ni akn mncerminkan kperibadian kita…mksdnya,contohla klu kwn rapat kita 2 mmg selalu kuat ktawa,sllu jln2,lepak,suka tgk crta korea,crta hindustan,kuat tidur,sllu lmbatkn solat…xmustahil klu dy ajak kita pn mcm 2 kn..trpengaruh…


tp,contohla klu kwn rapat kita 2 selalu qiam,study,baca Al-Quran,solat awal waktu,dgr tazkirah…xmustahil kita pun akan ikut sama wat smua kbaikan kwn kita 2 kan…am I right?? *jd point dy disini,pengaruh kwn 2 sgt kuat 2k mmbentuk diri mnjadi insan yg berguna…kita kena pndai pilih kawan yg terbaik tuk kita,yg jujur,yg ikhlas & pndai hargai kita sbgai seorg shbt…yg paling penting,iman kita kena jaga…tanpa iman,rosaklah akhlak…n be yourself…jgn mudah terpengaruh dgn bdya yg boleh mrosakkan iman & akhlak kita…dan "niatla utk mghilangkn kejahilan diri & mnambahkan ilmu"...sbb niat adalah kunci sebuah kejayaan…


hmm…mgkin stakat ni ja sy dpt pesan kat shbt2 sy…harap Fuzah n Ieyna dpt jaga diri n iman tym stdy kat sana eik…we’ll be miss both of you my bestfriends…"tarbiyahkn la sgala ilmu agama yg ada didada"


segala yg baik i2 dtgnya dr Allah swt & yg xberapa bek 2 dtgnya dr kelemahan n kjahilan diri sy sndri…namun kedua2nya jg dtg dari Allah…

syukran,wassalamualaikum…^^,


6 comments:

  1. thanx, sebarkan ilmu, agar saham akhirat dpt ditingkat juga walaupun melalui IT

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah...
      perancangan yg mantap menghasilkan hasil yg meletup!

      Delete
  2. insyaallah fren..
    thanks a lot..
    setiap org ada permulaan career nya msg2..
    aku di mesir..kau di smakk..
    berjauhan dgn fmily n kwn2 itu stu cabaran..
    kmgkinan sthun skali blk..mgkin jg takkan blk lgsg utk tmpoh yg lama..
    cbaran yg mgkin akn mgubah diri kita ke arh yg lbh baik // buruk..doakan yg terbaik utk aku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah fuzah...
      sama2...
      all the best,ya sodiqi~

      Delete
  3. KAK NURUL di negeri sembilan. i'm waiting for u at penansular sist! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes!!!
      wait for me owk...~
      insyaAllah...

      Delete